новини

Една година терор, време е да подкрепим отново Украйна

Протести срещу войната в Украйна заливат страната днес

Прочети
logos logo

Една година терор, време е да подкрепим отново Украйна

Призив за протести във Facebook: Една година терор, време е да подкрепим отново Украйна

Протести срещу войната в Украйна заливат страната днес, това става ясно от акцията, подета във Фейсбук, където е поместено следното съобщение на български и украински език:

"Приятели, време е отново да излезем в подкрепа на свободна Украйна! Приятели, време е отново да излезем в подкрепа на свободна Украйна! Измина една година от началото на руската инвазия. Една година терор, стотици хиляди жертви, десетки хиляди отвлечени деца, милиони бежанци. Но и една година смелост, в която украинският народ води непоколебима битка за своята свобода и за бъдещето на Европа.

Същевременно пред България рисковете са огромни. Нямаме работещ парламент и правителство, избрано от народа. Президентът държи цялата власт, а служебните му министри надвишават многократно правомощията си в опит да определят бъдещето на страната за десетилетия напред.

Според Конституцията на Република България президентът “олицетворява единството на нацията".

Вместо да прави това, Румен Радев избра да разделя хората, вместо да ги обединява. Да подкопава вярата на българите в категоричния им цивилизационен избор и европейската им принадлежност.

Българският президент избра да работи срещу интересите на България като пълноправен член на европейското семейство.

Избра да обяви за пацифизъм негласната подкрепа за агресора. И да нарече войнолюбци тези, които подкрепят нападнатата страна.

Само че с вдигнат юмрук не можеш да подадеш ръка.

Не можеш да здрависаш никого.

Не можеш да “олицетворяваш единството на нацията".

Г-н президент,

Българските граждани са тук, за да Ви кажат, че:

Мирът идва, щом агресорът си тръгне.

Мирът не е за сметка на жертвата.

Неутралитетът спрямо истината се нарича лъжа.

Ние, българските граждани, наистина не разбираме от военно дело. Затова задаваме елементарни въпроси – руската армия ли воюва на територията на Украйна, или украинската на територията на Русия? Руската армия не воюва ли с оръжия? И не избива ли цивилното население на суверенна Украйна с оръжия? Кога последно сте споменавал нещо за оръжията на нападателите? Докато Вие ги премълчавате, те ги използват.

Жертвата има ли право да се защити с оръжия? Или трябва да се надява на благоволението на насилника? Вие разбирате от военно дело – какъв е Вашият отговор?

Ние знаем отговора на целия цивилизован свят, но не и на собствения си президент.

Навремето група Остава изпя: “Не се опитвам да говоря умно, аз не искам да съм президент". Не е нужно да говорите умно, г-н Радев. Нужно е да говорите истината. Ако ли не – не оставайте.

За пръв път в най-новата ни история президентът действително е напът да обедини нацията – срещу себе си.

Говорейки от името на България по света, Румен Радев бавно, но методично ни отдалечава от семейството на цивилизованите страни, подкрепящи Украйна, и ни изтласква обратно в руската орбита. Зад фасадата на пацифизма, мира и неутралността, Радев всъщност приканва света да изостави Украйна. Президентът Радев иска да разоръжи жертвата, но не и агресора. Нарича Русия братска държава, но брат ли е онзи, който колонизира, който сее смърт, глад, студ, мрак, за да установи контрол? Брат ли е онзи, който лакомо наднича и към нас?

Русия не е брат на Украйна, нито на България. За неутралност няма място. Единственият възможен и траен мир е мирът, при който Русия напуска цялата заграбена от Украйна територия, включително Крим.

На 24-ти февруари излизаме по улиците на България, за да изразим съпричастност с украинския народ в борбата му за свобода. За да покажем, че България е с Украйна. България е Европа. България не е Румен Радев. Не на руския терор!

Място на срещата:

София: 24-ти февруари пред президентството от 19 часа. Шествието ще продължи до Орлов мост

Велико Търново: 24-ти февруари пред Общината от 17,30 часа https://www.facebook.com/events/5706717292782056

Пловдив: 24-ти февруари, 18ч, църквата "Св. Богородица" в Стария град, https://www.facebook.com/events/499734375696049

Русе - 17:30 на пл. "Александър Батенберг" 3, срещу Регионален исторически музей - Русе, https://www.facebook.com/events/503818095239913


Проектът ACF 935 „Обединени сили за развитие на общността“ се изпълнява с финансовата подкрепа в размер на 18 007 евро, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Основна цел на проекта „Обединени сили за развитие на общността“ е изграждане на партньорство между НПО, институции и медии за подкрепа на най- уязвимите групи.