новини

Екип на Русенската католическа организация „Каритас“ осъществи хуманитарна мисия на територията на ВПК „Рибарица“

Десетки русенци показаха своята солидарност и подкрепа за хората, избягали от войната.

Прочети
logos logo

Екип на Русенската католическа организация „Каритас“ осъществи хуманитарна мисия на територията на ВПК „Рибарица“

Два автомобила докараха в Рибарица от Русе близо 2 тона продукти: храни, облекла, нехранителни и перилни препарати, обувки и аксесоари. Част от тях са резултат от двуседмична дарителска акция „Топла зима“, реализирана от Каритас Русе в медии и социални мрежи. Десетки русенци показаха своята солидарност и подкрепа за хората, избягали от войната. Основните средства са осигурени от инициативата „Подкрепа за бежанци от Украйна“, изпълнявана от всички Каритас организации в България с финансовото съдействие на „Католически служби за помощ“.

В началото на акцията пред събралите се бежанци от войната своята подкрепа заявиха областният управител на Област Ловеч инж. Светослав Славчев и заместник-кметът на Община Тетевен г-н Борис Врабевски.

„В Ловеч има частни компании, които са готови да предложат работа на хората и да помогнат. Надяваме се, че тази война рано или късно ще свърши и всички ще се приберете у дома, но дотогава може да разчитате на подслона, който осигурява България“, заяви областният управител на Ловеч инж. Славчев.

„Община Тетевен се опитва да ви подкрепя още от началото на настаняването ви тук. Макар и със скромни възможности, надяваме се, че сме ви полезни в тези трудни времена. Дано мирът да донесе по-скоро спокойствие на всички“, обърна се към присъстващите заместник-кметът на Тетевен Борис Врабевски.

„Хуманитарната мисия на Каритас Русе беше реализирана, след като с нас се свързаха майки на деца, настанени в базата в Рибарица“, обясниха активистите на благотворителната организация. Жените положиха изключителни усилия да определят най-нуждаещите се и спешни случаи, изискващи подкрепа. „Благодарим ви, носите ни много ценни неща, нека има за тези, които най-много имат нужда. Радваме се, че в Каритас Русе и в България изобщо има толкова добри хора“, казаха украинските бежанци.


Проектът ACF 935 „Обединени сили за развитие на общността“ се изпълнява с финансовата подкрепа в размер на 18 007 евро, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Основна цел на проекта „Обединени сили за развитие на общността“ е изграждане на партньорство между НПО, институции и медии за подкрепа на най- уязвимите групи.