новини

Как деца и родители от Украйна станаха част от общността на Startup Factory

Още през 2015 година Startup Factory отвори първото споделено работно пространство извън София и екипът ни започна да организира различни събития.

Прочети
logos logo

Как деца и родители от Украйна станаха част от общността на Startup Factory

Startup Factory е сдружение в обществена полза, създадено през март 2015 от група млади предприемачи, работещи в ИТ сектора. Ядрото на екипа постепенно се оформи около ентусиасти като Емилиян Енев, Вихрен Ганев, Мартин Панайотов и Ивайло Шолеков. Това, което обединява всички, е готовността ни да подкрепяме хората, желаещи да развиват своите дигитални умения и да стартират свой собствен бизнес.

Още през 2015 година Startup Factory отвори първото споделено работно пространство извън София и екипът ни започна да организира различни събития. Съвместно с Русенски Университет осъществихме първите състезания по програмиране в града, т.нар. хакатони. В тях се включиха близо 100 участници – ученици, студенти и работещи. Същата година Startup Factory започна първите безплатни курсове по програмиране в Русе и организира множество уъркшопи, презентации и други събития.

Сред най-амбициозните проекти през следващите години беше националната серия от хакатони CODE4TECH – състезания по програмиране в големите градове на България: Шумен, Хасково, Велико Търново, Варна и други.

От май месец 2022 г. при нас е шумно и забавно. В споделеното пространство на Startup Factory всеки четвъртък и събота нашите малки приятели от 🇺🇦 Украйна изучават български език и култура.

Разделени в две възрастови групи, децата и младежите учиха през цялото лято. Без да се оплакват, пристигат с раничката, весело изкачвайки стълбите до 4-тия етаж. Докато чакат хвърлят стреличките в мишената на дартс, окачена на стената пред стаята за обучение. Или пък играят с количките с дистанционно на батковците, работещи в споделеното работно пространство.

Преподавателката Анастасия Назарова е също украинка, живееща от години в България. Всички деца се привързаха към нея, дори често ѝ носят подаръци. Маркерът, с който Настя пише по бялата дъска ѝ е ценен подарък от Маша – вече ученичка в Русенска гимназия. Малките деца бързо усвояват материала под формата на забавни игри. Чуйте какви стихчета вече рецитира Захарий и трите най-малки деца се забавляват с темата за плодовете и зеленчуците, като играят на магазин. Въпреки, че в програмата не бяха планирани уроци за родителите, те бяха активни и сформирахме още през лятото група и за тях. В момента две групи се обучават по два пъти в седмицата: напредналите в сряда и събота, а начинаещи – всеки вторник и събота.

Младежите от Украйна също взеха участие в някои от обученията от Седмиците на дигиталното изкуство и технологии в началото на лятото, въпреки че тогава все още трудно говореха български език, но пък вече добре разбираха. Едно момиче рисува дигитално, младеж на 16 години прави стратегия за свой предприемачески проект, а няколко млади момичета се включиха в практически уъркшоп в областта на най-новите технологии в изкуството.

Приятелите ни украинци с голяма радост помогнаха за тържеството на Startup Factory през лятото. Гвоздеят на програмата бе впечатляващото шоу със сапунени балони (Crazy Bubble Show) на Алла и Ксения от Одеса.  Гости на празника бяха всички деца и родители от Украйна, с които екипът на сдружението контактува пряко.

И това са само част от инициативите, организирани за украинските деца и техните родители в Русе от екипа на сдружение Startup Factory с финансовата подкрепа на Български фонд за жените и индивидуалните дарители от конференцията RuseConf 2022.

Обучението по български език за украинци продължава и през 2023 година.


Проектът ACF 935 „Обединени сили за развитие на общността“ се изпълнява с финансовата подкрепа в размер на 18 007 евро, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Основна цел на проекта „Обединени сили за развитие на общността“ е изграждане на партньорство между НПО, институции и медии за подкрепа на най- уязвимите групи.