новини

Украинци в Русе изучават дигитални технологии и предприемачество

Младежите с творчески заложби още от ноември изучават дигитално рисуване, а тези с логическо мислене, започнаха в събота курс за разработване на уеб страници.

Прочети
logos logo

Украинци в Русе изучават дигитални технологии и предприемачество

След повече от 10 месеца обучение по български език, украинците в Русе се чувстват уверени в своите езикови познания и вече развиват и други професионални умения.

Младежите с творчески заложби още от ноември изучават дигитално рисуване, а тези с логическо мислене, започнаха в събота курс за разработване на уеб страници. По-предприемчиви дами опитват да развият свой самостоятелен бизнес, предлагайки висококачествени козметични услуги, производство на типични за Украйна ястия, плетат ръчно кукли, правят забавни представления.

Екипът на Startup Factory помага лично на над 20 жени и младежи от Украйна като ги включва в специализирани обучения за развитие на дигитални умения и ги консултира в развитието на бизнес идеите им. Много от тях могат вече да се похвалят с реално постигнати успехи, а някои дори са мотивирани да останат да живеят и да се развиват в Русе. Планират и уреждат отново живота си тук, подготвят децата си да започнат първи клас наесен.

Сдружението организира курс по български език и култура още от май месец миналата година, в който са се обучавали вече над 100 деца и възрастни от Украйна. Освен чисто езиковите познания, те се запознават и с българските празници и традиции, изучават рецепти на традиционни ястия, посещават културни мероприятия в града.

Войната носи на украинците много болка и страдание, но те успяват да видят и хубавите неща. Казват, че животът в Русе им е донесъл и прекрасни нови приятелства, възможност да се насладят на изключителни концерти на Русенската опера, да разгледат впечатляващи изложби в Художествената галерия. Изключително благодарни са за гостоприемствотои помощта.


Проектът ACF 935 „Обединени сили за развитие на общността“ се изпълнява с финансовата подкрепа в размер на 18 007 евро, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Основна цел на проекта „Обединени сили за развитие на общността“ е изграждане на партньорство между НПО, институции и медии за подкрепа на най- уязвимите групи.