новини

УКРАИНСКИТЕ БЕЖАНЦИ НЕ ПРОЯВЯВАТ ИНТЕРЕС КЪМ ОТВОРЕНИТЕ ЗА ТЯХ РАБОТНИ МЕСТА В РУСЕ

Представители на бизнеса смятат, че това е така, тъй като в момента тези, които влизат в България не търсят работа

Прочети
logos logo

УКРАИНСКИТЕ БЕЖАНЦИ НЕ ПРОЯВЯВАТ ИНТЕРЕС КЪМ ОТВОРЕНИТЕ ЗА ТЯХ РАБОТНИ МЕСТА В РУСЕ

Въпреки заявената готовност от фирмите в Русе да дадат работа на бежанци от Украйна, това все още не се случва, поради липса на кандидати.
Представители на бизнеса смятат, че това е така, тъй като в момента тези, които влизат в България не търсят работа, а спокойно място, където да изчакат войната да свърши, за да могат да се върнат в родината си.
Миглена Христова, регионален представител на АИКБ за Русе,  може да наеме веднага поне 20 украински граждани като шивачи в управляваното от нея предприятие. На този етап обаче няма желаещи да започнат работа в бранша. Според Христова трябва да се намери начин първо бежанците да се устроят, за да могат да мислят за работа.
Фирмите в Русе, който изпитват голям недостиг на кадри от години, и хората, които бягат от войната в Украйна, могат да си бъдат взаимно полезни, но това няма да стане само със заявената готовност от страна на бизнеса, смята още Миглена Христова.
Припомняме, че Община Русе разкри гореща телефонна линия за бежанците от Украйна, които могат още на границата да получат информация къде могат да се настанят и да получат медицинска помощ.
Има и готовност децата на украинските граждани да бъдат обгрижени в ясли и детски градини.


Проектът ACF 935 „Обединени сили за развитие на общността“ се изпълнява с финансовата подкрепа в размер на 18 007 евро, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Основна цел на проекта „Обединени сили за развитие на общността“ е изграждане на партньорство между НПО, институции и медии за подкрепа на най- уязвимите групи.