новини

В Русенско почти всички украинци работят

5539 украински бежанци работят в България. Това сочи справка на Агенцията по заетостта, съобщава "Телеграф".

Прочети
logos logo

В Русенско почти всички украинци работят

5539 украински бежанци работят в България. Това сочи справка на Агенцията по заетостта, съобщава "Телеграф".

Всички украинци са наети на трудов договор, като най-много са заетите в сферите на хотелиерството, автомонтьорството, транспорта и търговията на дребно. Повечето са започнали работа чрез посредничеството на бюрото по труда. От началото на войната до момента дирекциите са помогнали на 4113 души.

Професии

През консултации обаче са преминали много повече. Само във варненската дирекция са провели срещи с 6000 бежанци от войната. „Има интерес, но реално започналите работа са малко, защото повечето не искат да сменят професията си“, обясниха от местното бюро по труда. Те посочват, че много от украинските граждани, които са търсили посредничеството им, са висококвалифицирани – юристи, лекари, учители, счетоводители.

Те обаче не могат да започнат работа по специалността си заради езиковата бариера. Въпреки това все повече украинци легализират дипломите си у нас, за да могат да си намерят по-добре платена работа. Общо 450 бежанци пък са били насочени към различни работни места във Варна, като част от тях са направили сериозен професионален завой и работят извън своите сфери. Някои са започнали и усилено изучаване на български език. Други над 100 украинци са получили работа в региона по програма „Солидарност“, която се финансира с европейски средства.

Сфери

Предлаганите позиции са в туристическата сфера, а сред работодателите е отчетен сериозен интерес към наемането на бежанци от войната. В морската столица 37 работодатели са сключили договори с бюрото по труда по програмата, като само част от назначените украинци са с опит в сферата на туризма.

В един от големите комплекси в Кранево е най-голямата група от 40 бежанци, които смятат, че това е добра възможност за тях, макар че не всички да са с опит като помощник-сервитьори, камериерки и помощници на рецепция.

В Русенско пък почти всички 400-500 украинци работят, получават заплата и си плащат сами квартирите. Това каза директорът на местния БЧК Антоанета Ябанозова. По думите ѝ голяма част от жените работят в шивашката промишленост, която е много добре развита в града. Някои са в други производства на пълен работен ден, а съвсем малка част - на половин работен ден.

В Пиринския край живеят близо 1900 украинци, като най-много са те в община Банско. Настанени са в хотели, общински и държавни бази. Само 98 обаче са започнали работа, а регистрираните в бюрото по труда са 303.

Над 45 000 украински граждани, които са останали у нас, все още са без работа. Според данните на Държавната агенция за бежанците през последната една година в България са влезли 1 116 000 украинци, но голяма част са преминали транзитно през страната. Тук са останали 50 622 от тях.


Проектът ACF 935 „Обединени сили за развитие на общността“ се изпълнява с финансовата подкрепа в размер на 18 007 евро, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Основна цел на проекта „Обединени сили за развитие на общността“ е изграждане на партньорство между НПО, институции и медии за подкрепа на най- уязвимите групи.