новини

Услуги | Временен център за подкрепа на бежанците от Украйна

Временен център за подкрепа на бежанците от Украйна работи вече на територията на Централна жп гара в Русе.

Прочети
logos logo

Услуги | Временен център за подкрепа на бежанците от Украйна

Временен център за подкрепа на бежанците от Украйна работи вече на територията на Централна жп гара в Русе. Той бе създаден в резултат на съвместните усилия на общинска и областна управа и доброволци от Русе. Центърът се помещава на първия етаж на гарата, като целта е да осигурява надеждна информация за транспорт, настаняване и административни въпроси на украинските граждани, пристигащи в Русе с влак или автобус.

Въпреки че голяма част от тях преминават транзитно през града, на място ще дежурят представители на Общината, държавните служби - МВР, БДЖ, Гранична полиция и др., БЧК и други неправителствени организации, като процесите ще се съблюдават и организират от четирима координатори, които ще се рутират.

Освен информация в центъра ще се предоставя и подкрепителна храна и напитки на пътуващите, осигурени от дарители.

За украинските бежанци вече е създадена организация, при която директно вагони от влака от Букурещ биват закачани на композициите за София и Варна, без да се налага прехвърляне на гарата в Русе. По този начин се осигурява връзка и към други градове във вътрешността на страната като Бургас, Пловдив и Стара Загора. 

„Благодаря на доброволците, които помагаха толкова активно от началото на бежанския поток. Заедно с тях и ръководствата на държавните институции създаваме центъра, който да подобри координацията помежду ни, да легитимира всички, които искат да помогнат, за да бъдем наистина от полза за хората, избягали от войната“, каза кметът на Община Русе Пенчо Милков.

Всеки желаещ да се включи в работата на центъра следва да попълни регистрационна карта и декларация на място, срещу които получава бадж и отличителна жилетка. Целта е да се събере пълна информация с какво могат да бъдат полезни доброволците и в същото време да се предотвратят инциденти с мними такива.

В центъра е осигурен общински компютър с интернет връзка, подобно на пункта на Дунав мост. Новопристигналите украински граждани ще получават актуална информация и от националната брошура, която ще се предоставя на място.

Припомняме, че преди дни започна работата на предварителния приемателен пункт на ГКПП „Дунав мост“ при Русе. Той спестява време и позволява бързото и лесно регистриране на бягащите от войната в Украйна. От петък документи за временна закрила могат да бъдат подавани и в Областната дирекция на МВР, намираща се на бул. „Генерал Скобелев“ 49. Това ще може да се случва всеки делничен ден от 08.30 до 17.30 часа.


Проектът ACF 935 „Обединени сили за развитие на общността“ се изпълнява с финансовата подкрепа в размер на 18 007 евро, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Основна цел на проекта „Обединени сили за развитие на общността“ е изграждане на партньорство между НПО, институции и медии за подкрепа на най- уязвимите групи.